Lær hvordan å polere bilen på 5 enkle steg. Finn ut hvordan du kan polere bilen riktig slik at den får riktig pleie og behandling.

Våren kommer, og det bugner av biler som venter på å klargjøres for veien og sommeren. Det betyr vårrenngjøring av bilen, og de fleste polerer bilen på våren for best mulig beskyttelse som varer lenge. Det å polere bilen er en billig forsikring mot nordisk vinter, salt, støv og solens uttørring av lakken. I denne artikkelen lærer du hvordan å polere for hånd og maskinpolering, og du finner produkter som kan brukes ved de ulike poleringsteknikkene.

Det å polere en bil fjerner riper og oksidering i lakken, og beskytter mot fremtidig påvirkning fra salt, støv, solskinn og nordisk vinter. Når du polerer bilen får bilen tilbake glansen den hadde da den var ny. Før du begynner på polering bør du vaske bilen.

5 korte steg for polering av bil

  1. Vask bilen grundig
  2. Plasser bilen i skyggen
  3. Rens lakken
  4. Vurder lakktilstanden
  5. Voks bilen

Vask bilen grundig

Bilen trenger en grundig vask før du polerer. Dette er for ikke å føre til flere riper og skader i lakken. Poleringsteknikken, som vi skal lære mer om senere, baseres på trykk mot bilens lakk med sirkulerende bevegelser, og ligger det partikler eller grus på lakken vil poleringen ripe opp lakken. Start derfor alltid med en grundig vask.

Det er delte meninger om bilen kan vaskes i bilvaskemaskiner. Det kan du trygt gjøre. Eksperter mener at moderne bilvaskemaskiner er blitt så gode og skånsomme at de ikke etterlater seg riper, forutsatt at børstene er rene og vedlikeholdt på bilvaskemaskinen.

Plasser bilen i skyggen

Uansett om du polerer for hånd eller med maskin bør bilen stå i skyggen når du polerer. Karosseriet bør være avkjølt. Er ikke karosseriet avkjølt kan kjemikaliene fordampe eller tørke for raskt, og dette kan skade lakken. Dessuten vil bilen være esktra følsom for ytre påvirkninger når du polerer og sliper lakken. Sollys skader lakken, og det bør unngås når man går grundig til verks med sliping.

Rens lakken

Nå skal lakken renses, og dette er et veldig viktig forarbeid for å få en blank bil. Når du renser lakken fjerner du riper i lakken som kommer av forurensninger. Selv etter en grundig vask av bilen vil ikke bilens lakk være helt glatt slik den burde, og det kan du kjenne ved å stryke hånden langs den nederste delen av bilen. Disse urenhetene fjernes med clay. Clay påføres claysvamp eller clayklut, og kan kombineres med glidemiddel. Ved hjelp av clay fjernes "nupper" i lakken, og kjemikalier brukt sammen med clay kan fjerne metallpartikler og svevestøv. Du kan bruke Selaclean Iron X-it, Iron X-it vil fjerne metallpartikler og annen forurensing som sitter i porene i lakken og nøytraliserer rust som har utviklet seg i lakken. Dermed forhindres pågående skade og fremtidig skader forhindres. Med Iron X-it får du en dyprenset lakk, og det er det du trenger før du går videre til polering.

Vurder lakktilstanden

Neste punkt er å vurdere lakken. Det er viktig å vurdere lakken for at bilen din får riktig pleie og behandling for skadene den har fått. Lakken kan være i 3 ulike kategorier:

Hardt skadet lakk

Dersom lakken på bilen din er blitt matt eller lys på grunn av oksidering, har veldig mye vaskeriper eller lakk med andre alvorlige skader bær bilen ha grove polisher. Dette vil gjør billakken betydelig bedre, men det er ikke alltid skadene kan fjernes helt. Eksempler på grove polishere er Selaclean ripefjerner, Sonax Profline CutMax og Padking Polish Max Cut.

Moderat skadet lakk

Dersom billakken ikke har matt lakk eller andre alvorlige skader, men bare en del vaskeriper er lakken moderat skadet. Lakk som er moderat skadet kan se svært skadet ut, men dette kan være små riper som lett kan fjernes med en mild polish. Eksempel på en god, mild polisher er Meguiars Swirl X.

God lakk

Dersom billakken din er blitt godt behandlet, men bare ser mattere ut i lakken etter en lang vinter eller mye ute i sommervarmen trenger ikke bilen lakkrenovering. Da er det nok med en god rensende polish som får frem glansen bilen skal ha. Eksempel på en effektiv og mild polish med rensende effekt er Autoglym Super Resin Polish.

Voks bilen

Det siste som skal gjøres er å fullføre den siste finishen; forsegle jobben slik at poleringsjobben du har gjort holder seg lengst mulig. Voksen i seg selv vil ikke skape glans, men snarere fremheve den. Det er forskjellig hvor lenge en voks kan vare. En god voks kan vare i flere uker, mens en syntetisk sealer kan vare i flere måneder. Autoglym Rapid Aqua Wax kan brukes hver 3-5 vask og er en hurtigvoks for billakken.

Bilen er nå ferdig polert og vokset. Vil du lese mer om polering og vedlikehold av bilen, både innvendig og utvendig kan du lese her.

Kommersielt innhold

5 steg for å polere bilen riktig

Lær hvordan å polere bilen på 5 enkle steg. Finn ut hvordan du kan polere bilen riktig slik at den får riktig pleie og behandling.
Bestill her